Çarşamba, Haziran 04, 2008

Öpülme Hastalığı

Herkese merhaba,bu aralar çok fazla yazı ekleyemiyorum ve yorumlara cevap yazamıyorum. Malum sinir sistemim hala bozuk, çabuk toparlamayı ümit ediyorum. Sizleri de ziyaret ediyor fakat yorum bırakamıyorum. Lütfen beni bağışlayın.
Anne olduktan sonra Akıllı bebek'e üye olmuştum. Sürekli eğitici mailler geliyor. Bu gelen mailli de sizlerler paylaşmak istedim. Böyle bir hastalığın varlığından habersizdim. Oğluşumu çok fazla öptürmemeye dikkat ediyordum ama sürekli de tepki alıyordum. Çok şükür böyle bir hastalığa yakalanmatık ve inşalah ta yakalanmayız.
Rabbim tüm bebekleri ve benim bebeğimi de korusun.

Öpücük Hastalığına Dikkat
Güncel Haberler - Bebek & Çocuk


“Çocuğunuzun derisinde döküntü, yüksek ateşi veya faranjiti mi var? Ya da daha kötüsü karaciğerinde büyüme..? İnsandan insana yakın temasla geçen ve bu yüzden de halk arasında Öpücük Hastalığı olarak da bilinen Enfeksiyoz mononükleozu VKV Amerikan Hastanesi’nden Dr. Ayla Kamburoğlu Göksel anlatıyor...”

Halk arasında Öpücük Hastalığı olarak da bilinen Enfeksiyoz mononükleozun tipik özellikleri ateş, farenjit, kan tablosunda değişiklikler, lenf bezlerinde, karaciğer ve dalakta büyümedir. Bazen döküntü de klinik tabloya eşlik edebilir. Özellikle ampisilin türü antibiyotik tedavisi alan hasta çocuklarda bu döküntünün görülme sıklığı daha fazladır. Hastalığın çok nadir görülen komplikasyonları arasında merkezi sinir sistemi enfeksiyonları (aseptik menenjit, ensefalit), kan tablosunda ciddi değişiklikler ve kalp kasının etkilenmesi (miyokardit) sayılabilir. Hastalık farklı şiddette ortaya çıkabilir. Hiç fark edilmeyecek kadar hafif olabileceği gibi, çok ağır da seyredebilir. Hastalık, yenidoğan ve süt çocuklarında genellikle fark edilemeyecek kadar hafif geçer.

Epstein-Barr virüsünün tek kaynağı insandır. Enfeksiyoz mononükleozun bulaşması çocuklar arasında veya çocuk ile erişkin arasında yakın temas olması ile gerçekleşir. Bu nedenle klinik tablo Öpücük Hastalığı olarak da isimlendirilir. Bu virüs nadiren kan ürünlerinin verilmesi yoluyla da bulaşabilir. Enfeksiyoz mononükleoz okul çağı çocukları arasında sıklıkla rastlanabilir. Yılın her mevsiminde aynı oranda görülebilir. Hastalığın kuluçka dönemi 30 – 50 gün arasında değişir.

Hastalığın tanısı Epstein – Barr virüsüne özgü bazı kan tetkikleri ile olur. Enfeksiyöz mononüleozun spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalıktan şüphelenildiğinde çocuklara ampisilin veya amoksisilin türünde antibiyotikler verilmekten özellikle kaçınılmalıdır. Böyle bir durumda çocukların büyük bir kısmında alerjik olmayan kırmızı renkli döküntü ortaya çıkabilir.

Enfeksiyöz mononükleozun çok ağır ve komplikasyonlu seyrettiği hallerde kortizon tedavisinden yarar görülebilir. Hastalık bulguları tamamen ortadan kalkana kadar ve büyümüş dalak küçülene kadar çocukların özellikle yakın temastan ve yakın temas gerektiren spor dallarından kaçınmaları önerilir. Bağışıklık sisteminde bozukluk bulunan çocuklarda Epstein – Barr virüsü etkisiyle lenfatik sistemin veya kan hücrelerinin farklı yapılanmasına bağlı değişik hastalıklar görülebilir.


Kaynak : http://akillibebek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1086&Itemid=119/?lid=b34

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Neşecim bu sıralar çok sık ugrayamıyorum ama yazılarına biraz üzüldük, inşallah herşey kısa zamanda yoluna girer ve ailenle mutluluk içinde yaşarsın...

Öpülme hastalıgı çok faydalı bir bilgi paylaşımın için teşekkürler ilerde banada lazım olacak...;)

Adsız dedi ki...

Bebeklerle ilgili ve öpümesi ile sakıncalı oldugunu biliyordum ama bu kadar detaylı okuyunca şaşırdım doğrusu, böyle faydalı bilgileri paylaştıgın için teşekkürler canım...

Mutluveumutlu dedi ki...

Çok yararlı bilgiler, paylaştığın için sağol.
Ben bebeklerim öpülmesine çok karşı olanlardanım. Çok yakınlarımın dahi bebeklerini öpmem. Kendi çocuğum olunca bu konuda etrafımdan tepki alacağımı biliyorum ama napayım hiç tanımadığım bir bebeği bile kaşrıdan öpülürken göreyim içim gidiyor.

neseileberaber dedi ki...

Aycacığım tek temennim. İstediğim sadece biraz huzur ama eşimin de ailesinde maalesef o yok.
Bilgi için rica ederim. Bende yeni öğendim sizlerle paylaşmak istedim.

neseileberaber dedi ki...

Tuğçeciğim evet canım bende sadece öpülmemesi gerektiğini biliyordum ama bu kadar detayı bilmiyordum.
Okuduğum da resmen şok oldum.
rica ederim canım.

neseileberaber dedi ki...

Mutlucum, ben de bebeğimi öptürmeyenlerdenim. Ama böyle bir haberden maalesef ki haberdar değildim. Benimki sadece bebeğimi kıskanmaktı, aklımca onu korumaktı.. Tepki alalım nolcak onlar bir kere üzülsünler öteki türlü ben hergün üzüleceğim sonra dimi. :))

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım, inşallah daha iyisindir. Bu yararlı bilgileri bizimle paylaştığın için sağol. Kafamın köşesinde hep yer edecek. Bencede öyle öptürtmemeli herkese. Sevgiyle kal. Öptüm canım.

neseileberaber dedi ki...

Çiceğim canım işte iyi olmaya çalışıyorum. Hepimiz ihmal ettiği bir konu aslında bu dikkat etmemiz lazım.
Bende öpüyorum canım.